• images/slider/11LOGO01GeelLogo.fw.png
  • images/slider/12LOGO01Logo.fw.png
  • images/slider/13LOGO01NaamLogo.fw.png
  • images/slider/14LOGO01Naam.fw.png

GEOCACHING.

Sinds we allebei niet meer hoeven te werken hebben we meer tijd voor onze hobbies.. Naast de hobbies die we al jaren hadden hebben we door onze pensionering nieuwe hobbies opgepikt die we samen kunnen doen.

gpsmap62sEen nieuwe hobby die we samen kunnen doen en perfect valt te combineren met het camperen is geo-caching.
Begin 2011 zijn we voorzichtig begonnen maar waren na een paar keer al verkocht.
We hebben hiervoor een Garmin GPSMAP 62S gekocht en ons volledig op het cachen gestort.

Wat is geocaching. Heel simpel gezegd: electronisch schatzoeken. Maar de schat kan op zo'n vernuftige manier verstopt zijn dat het zoeken van de schat een hele opgaaf is.
Eén van de leuke aspecten van geo-caching is dat het vaak gecombineerd gaat met een hoop info uit de buurt van de cache. Als we met de camper op stap zijn gaan we meestal één of meerdere caches lopen op de plek waar we staan. Hierdoor komen we nu vaak op plaatsen waar we normaal nooit zouden komen en krijgen we een hoop info.

In de omgeving van huis hebben we zo langzamerhand alle caches al gevonden, zodat we noodgedwongen met onze camper erop uit moeten voor deze hobby.

GARMIN ELLENDE

Onze ervaringen met Garmin zijn helaas niet zo goed.
GPSMap62 1Onze Garmin GPSmap 62s was na drie jaar al zo versleten dat de buitenbekleding gedeeltelijk was verdwenen en begon los te laten. Na kontakt met Garmin konden we een gereviseerde kopen voor € 120,00. Toch wel een afschrijving van € 40 per jaar. SLIK !!
Bij deze Garmin konden we voor € 99,00 ook de nieuwste kaart Topo Benelux Pro v2 kopen. Wat een teleurstellng !! Deze kaart werkt met de nieuste Garmin software v.w.b. routering. Het is alleen jammer dat voor veel wegen de routerings-specificatie niet klopt. Hierdoor komt de Garmin met de meest vreemde routes mede door de vele fouten in de kaart.
De eveneens aangeschafte Topo Duitsland kaart vertoon helaas ook veel fouten.
We lopen op beide kaarten tegen twee soorten fouten aan.
1. Door de routering bepaald Garmin welke wegen wel en welke niet gekozen worden. Hierdoor ontstaan de meest vreemde routes.
2. Node fouten. Met beide kaarten merken we regelmatig dat bepaalde wegen niet worden gekozen. Het blijkt dat diverse kruispunten van wegen door de routering verkeerd gedfiniëerd zijn. Hierdoor kiest Garmin die wegen nooit waardoor de meest vreemde routes ontstaan.
Een cache op 1200 m van ons huis langs een fietspad wordt door Garmin benaderd aan de verkeerde kant van het kanaal en ter hoogte van de cahe worden we verzocht het kanaal over te zwemmen.
We zijn nu overgestapt naar OSM gebaseerde kaarten. Klachten over de slechte kwaliteit van de dure Garmin kaarten zijn tot nu toe onbeantwoords gebleven.

Onze tweede slechte ervaring met Garmin betreft een Garmin Nuvi 2545 LMT. Midden 2013 hebben we drie van deze navigatie-apparaten aangeschaft voor ons en onze kinderen, aangelokt door de naam Garmin.
Na een paar weken gebruik begon het op te vallen dat de Nuvi toch wel heel vaak uitviel, niet met een vast patroon, maar volkomen onvoorspelbaar. Soms dagen niet en dan weer drie keer op een tripje van 90 km. Op advies van onze leverancier eerst de software goed geupdate en uiteindelijk een totale reset uitgevoerd. Helaas bleef de Nuvi regelmatig uitvallen. Ook onze zoon had dit probleem.
Uiteindelijk de Nuvi opgestuurd naar de leverancier en binnen een week hadden we een nieuwe Nuvi.
Helaas was dit geen verbetering en vertoonde deze Nuvi dezelfde kuren en ging na een paar maanden ellende ook weer terug naar de leverancier.
Deze keer moesten we een paar weken wachten omdat de leverancier eerst kontakt wou opnemen met Garmin.
Na een paar weken werd een nieuwe Nuvi bezorgd die we welgemoed in de auto plaatsten. Helaas vertoonde ook deze Nuvi weer dezelfde problemen. Deze keer maar rechtstreeks contact opgenomen met Garmin, waar we uiteindelijk bij Garmin Europe in Londen belanden.
Helaas komen deze ook niet verder als het aanbod om de Nuvi te vervangen voor een zelfde type. Omdat we weinig keuze hebben accepteren we dit aanbod. Naast de Nuvi wordt ook de 12 V  voeding vervangen. 
De nieuwe Nuvi doet eindelijk waar hij voor ontworpen is, navigeren zonder problemen.
Daar onze zoon de navigatie ook nog steeds problemen heeft besluiten we de Nuvi's te ruilen.
In de personenauto gebruiken we nu weer onze elf jaar oude Mio Digiwalker met de nieuwste IGO primo erop en in de camper hebbenwe een 4,8" "Chinees" gekocht waar eveneens IGO Primo op staat, maar dan in vrachtwagen mode.
En de Nuvi ??? Niet tevreden over deze onwillige navigatie zijn we gaan experimenteren en hebben ontdekt dat de TMC de boosdoener is. Als we de Nuvi aansluiten met een Action omzetter van 12V naar usb en daar de Nuvi op aansluiten deze wel goed werkt.
Op zich een mooie oplossing, maar wij vragen ons wel af waarom wij wel kunnen ontdekken waar het probleem ligt en Garmin niet. Zegt o.i. toch wel iets over de kennis van Garmin.........
Ons Garmin avontuur heeft nu 4 jaar geduurd en heeft ons in totaal € 840 gekost.
Voor geocaching gebruiken we nog wel onze Garmin maar dan zonder de Garminkaarten.
Ons advies: Koop geen Garmin, de prijs/prestatie verhouding is ronduit slecht.

FOTOGRAFIE

sony a55Fotografie is een hobby die we al heel lang beoefenen. Als jochie begonnen met een Agfa Click werden de camera's steeds geavanceerder. De eerste spiegelreflex was een Yashica waar ettelijke rolletjes mee zijn volgeschoten. 
Het verwerken gebeurde in de eigen donkere kamer, waar uiteindelijk ook kleurenafdrukken gemaakt konden worden.

Het digitale tijdperk begon met een Konica Minolta Dimage, een toestel met een vaste lens. Deze werd al vrij snel vervangen door een Dynax 5D, een echte spiegelreflex.

Na een Konica-Minolta 7D en een Sony Alpha A350 fotograferen we nu met een Sony Alpha A55.

Als lenzen gebruiken we een zoomlens 25 - 80 mm en 70 - 210 mm uit de befaamde Minolta beercan serie. Loodzware solide lenzen die kwalitatief nog steeds bij de top horen.

 

ENERGIE

Zuinig en bewust omgaan met energie voor ons niet alleen maar een hobby meer. Naast idealistische motieven zoals het verminderen van de CO2 uitstoot en een leefbare wereld achterlaten voor ons nageslacht spelen ook economische motieven een rol. We hebben daarom ook een aparte pagina Energie gemaakt.