• images/slider/11LOGO01GeelLogo.fw.png
  • images/slider/12LOGO01Logo.fw.png
  • images/slider/13LOGO01NaamLogo.fw.png
  • images/slider/14LOGO01Naam.fw.png

Zonnepanelen

Na onze zonneboiler begonnen we te denken over zonnepanelen.
Lange tijd was het installeren van zonnepanelen relatief duur en was een terugverdientijd van 14 - 15 jaar geen uitzondering. We besloten te wachten tot de panelen in prijs zouden dalen.
In 2013 werd het plaatsen van panelen plotseling aktueel doordat onze zoon ons een paneel van 245 Wp bezorgde. Ons originele idee om dit paneel op onze camper te installeren konden we vergeten omdat het een paneel was speciaal gemaakt om via een inverter op het net aan te sluiten.
We zijn ons dus versneld gaan verdiepen in de materie en kwamen tot de volgende basis.
1. Op het dak was naast ons boilerpaneel ruimte voor 6 panelen.
2. De panelen moesten gemonteerd worden op een aluminium draagframe.
3. Voor het aansluiten op het net gingen we micro-inverters gebruiken omdat we 's winters tijdelijk last hebben van schaduw van een paar bomen en we door micro-inverters het hoogste rendement konden krijgen.

Op onze zoektocht naar zonnepanelen kwamen we uiteindelijk terecht in Duitsland waar we 5 panelen kochten van 245 Wp en de zelfde afmetingen als ons eerste paneel. De verkoper woonde maar 50 km van ons zodat we redelijk snel de panelen in huis hadden.

Het draagframe bestaat uit dakhaken en verbindende profielen waar de panelen op gemonteerd worden.
De dakhaken waren redelijk aan de prijs zodat we deze zelf hebben gemaakt van AL-strip 25 x 3 mm. Hierdoor konden we een paar extra maken zodat de ondersteuning goed over het dak verdeeld is.
De dakhaken worden verbonden door hoekprofielen waar de panelen op komen te liggen.

Voor het aansluiten op het net gaan we twee types micro-inverters proberen. We bestellen 4 microinverters Involar MAC 250 Wp en twee microinverters HAQ 275 Wp.

Als alles binnen is beginnen we in september met het installeren.
Het draagframe is zo gemaakt dat de panelen minimaal 5 cm boven de dakpannen liggen en onderling een tussenruimte van 10 cm hebben. We hebben voor deze opstelling gekozen omdat zonnepanelen gevoelig zijn voor warmte. Tot 45°C werkt een paneel normaal. Stijgt de temperatuur dandaalt de opbrengst van de panelen met 0,5%/°C.
Zomers stijgt de temperatuur bij tegen elkaar aanliggende panelen al snel naar 65 - 75 °C waardoor de opbrengst 10 -15 % daalt.

Daar we maar 6 panelen hebben besluiten we de panelen aan te sluiten op bestaande groepen van onze elektrische installatie. Hiervoor worden steeds twee micro-inverters aangesloten op een groep. Hierdoor wordt per groep 2A aangesloten wat binnen de toegestane grens is.

Door de dakhelling van 45° en oriëntatie op het ZuidOosten zouden de 6 panelen per jaar 1200 kWh moeten opbrengen.
De opbrengst over 2014 is 1264 kWh zodat onze doelstelling ruimschoots gehaald wordt.
Deze opbrengst is er de oorzaak van dat we begin 2015 besluiten er nog acht panelen bij te plaatsen.

Voor de tweede groep panelen komen we terecht bij een bedrijf in Tilburg waar we acht panelen bestellen van 250 Wp en afmetingen die identiek zijn aan onze eerste serie panelen.

De ondersteuning gaan we op dezelfde manier uitvoeren als de eerste groep.

Voor de elektrische aansluiting kiezen we weer voor micro-inverters. Onze ervaring heeft geleerd dat onze Involars beter werken als de HAQ inverters die door variaties in het E-net regelmatig uitschakelen en weer opstarten. We kopen dus acht Involars.
Daar we deze acht extra panelen niet gemakkelijk kunnen aansluiten op bestaande groepn gaan we een aparte groep in onze meterkast maken alleen voor zonnepanelen.

Begin 2015 hebben we alles binnen en kunnen in maart 2015 alles plaatsen en aansluiten.
De acht panelen komen samen in een aparte groep op het dak te liggen.
Van onze bestaande installatie koppelen we twee inverters aan de acht nieuwe panelen zodat we nu 2 x 2 panelen op bestaande groepen hebben en 10 panelen op een aparte zonnepaneelgroep. Hierdoor hebben we in de toekomst nog ruimte om nog eens zes panelen aan te sluiten.

Om alles te monitoren hebben we voor elke groep panelen een meter geinstalleerd die precies de opbrengst registreert.
Alle gegevens hebben we verwerkt in een rekensheet die aangeeft dat we onze investeringen hebben terugverdiend op 1 januari 2020. Doordat onze investeringen gespreid zijn over anderhalf jaar komen we op een terugverdientijd van 5,5 jaar.

Eind 2017 besluiten we nog een paar panelen bij te plaatsen omdat ons verbruik net iets meer is als wat we opwekken. We kopen vier 250 Wp panelen en vier Enecsys inverters en plaatsen deze panelen begin 2018 op het dak van onze schuur. Deze panelen sluiten we aan op de aparte zonnepaneelgroep waar we nog 6 A ruimte hebben.
De panelen liggen in tegenstelling tot onze andere panelen op het ZO zodat deze panelen eerder met stroom leveren beginnen als de andere panelen die ZW georiënteerd zijn.
Theoretisch moeten we nu 3600 kWh per jaar kunnen opwekken .

Begin 2019 kopen we nog drie panelen en drie inverters zodat we de rij op onze schuur vol kunnen maken.Zonnepanelen
Door deze wijziging moeten we wel een extra groep toevoegen.
Het voordeel hiervan is wel dat we nu geen panelen op bestaande groepen hebben zitten.
We hebben nu twee solargroepen: een groep waar alle 14 panelen van het huis zitten en een groep waar de 7 panelen van de schuur op zitten.

Begin 2021 besluiten we de rest van de schuur ook vol te leggen.
We kopen 7 panelen van 250 Wp en een Mastervolt 2000 Wp omvormer.

Wat betreft zonnepanelen zijn we nu klaar.
Twee groepen van 16 panelen. Eén groep gericht op het zuid-oosten en één groep gericht op het zuid-westen.
Door deze opstelling hebben we nu in het voorjaar van 10:30 tot 15:30 bij zonnig weer een constante opbrengst van ongeveer 4,7 kW.
De opbrengst is meer als ons verbruik zodat we nu kunnen beginnen te experimenteren met een warmtepomp en opslag van energie.

Doordat we alles zelf doen is onze totale installatie juni 2021 terugverdiend.