• images/slider/11LOGO01GeelLogo.fw.png
  • images/slider/12LOGO01Logo.fw.png
  • images/slider/13LOGO01NaamLogo.fw.png
  • images/slider/14LOGO01Naam.fw.png
Onze woning is een ex-boerderijtje wat door de vorige eigenaar verbouwd is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw volgens de toen geldende standaard. Dus geen spouwmuur isolatie, enkel glas, minimale dakisolatie, geen geisoleerde vloeren, enz. Kortom absoluut geen energiezuinig huis.

In de loop der jaren hebben we de volgende verbeteringen aangebracht.

  • Bijna alle ruimtes aan de binnenzijde voorzien van 4 cm PUR isolatie en gips platen.
  • Diverse vloeren 10 cm verhoogd. Tussenruimte opgevuld met steenwol.
  • Alle ramen in het huis vervangen door HR++ isolatie glas.
  • Hele dak aan de binnenzijde voorzien van betimmering en 4 cm PUR isolatie.
  • Keukenvloer voorzien van een nieuwe betonvloer, 8 cm PUR isolatie en vloerverwarming.
  • I.v.m. verzakking door veen-erosie betonvloer in de kamer vervangen en 10 cm steenwolisolatie met underlaymentvloer aangebracht.

Door al deze voorzieningen hebben we het energie verbruik aanzienlijk kunnen verminderen.

Doordat het huis een verbouwd boerderijtje is, is het 8 m breed en 20 m lang zodat we t.o.v. de binnenruimte een groot buitenoppervlak hebben waardoor de afkoeling vooral bij wind altijd groot blijft.

Als verwarming hebben we het huis zelf voorzien van centrale verwarming.
In het begin hadden we een gewone CV-ketel, dus veel schoorsteenverlies. Voor de warmwatervoorziening was een gasboiler geïnstalleerd
Zodra de HR ketel beschikbaar zijn we overgestapt op een ATAG Blauwe Engel voor verwarming en warmwatervoorziening. Na 15 jaar is deze ketel vervangen door een ketel uit de ATAG E-serie. Het rendement van deze ketel is hetzelfde als de Blauwe Engel, maar doordat deze ketel geen boiler maar een warmtewisselaar heeft, zijn de verliezen minder.
Om de CV zo efficient mogelijk te laten werken hebben we in de leefruimtes Jaga HR radiatoren geinstalleerd zodat we met een relatief lage watertemperatuur kunnen werken.

Morso1442Als bijverwarming hadden we in de kamer een houtkachel staan. Deze houtkachel was een Morso 1442, een convectie-houtkachel met een vermogen van max 5 kW. We hebben bewust voor een relatief kleine kachel gekozen. We moesten de kachel als het wat kouder werd daarom stevig stoken, waardoor we een goed rendement hadden en weinig vervuiling van de schoorsteen. Door deze manier van stoken en het feit dat de kachel in emissie klasse 1 valt zorgden we voor een voor houtkachels minimale uitstoot.
Het hout wat we stookten was grotendeels afkomstig uit de bossingel die we rond ons huis hebben aangeplant zodat we onze houtkachel energieneutraal stoken.

Om bij een brandende houtkachel niet alleen de kamer maar ook de rest van ons huis op temperatuur te houden stoken we onze CV installatie uitsluitend op "buitenregeling" en zij alle radiatoren voorzien van een thermostatische regeling.

Door al deze verbeteringen hebben we ons gasverbruik met 60 % gereduceerd ondanks de uitbreiding van ons huis met een volledig verwarmde serre van 4 x 4 m.


ArtelPetiteEind 2019 begon onze houtopslag redelijk leeg te raken. Om dit aan te vullen zouden we weer een aantal boomstammen moeten kopen en deze verwerken tot brandhout.
Daar dit toch wel een hele klus is, besloten we over te stappen op een pelletkachel. Naast de werkbesparing was de subsidie van € 500 mede bepalend voor onze beslissing.

Onze keuze viel op een Artel Petite, een pelletkachel met een maximaal vermogen van 6 kW. Daar onze houtkachel voldoende was om de kamer en de serre warm te stoken moest 6 kW dus voldoende zijn.

We hebben eerst onze voorraad hout opgestookt en hebben januari 2020 de pelletkachel geinstalleerd. 
De grootste aanpassing was de schoorsteen. Om de kachel aan te sluiten op de bestaande schoorsteen moesten we een reduceer van 120 mm naar 80 mm plaatsen. De schoorsteen moet goed gasdicht zijn omdat de pelletkachel een rookgasventilator heeft, waardoor er in de schoorsteen overdruk kan ontstaan en er bij lekkage rookgas in huis kan komen.
Gelukkig is de rookgas temperatuur van een pelletkachel maximaal maar 240 graden waardoor er voldoende keuze aan afdichtingskit is.

Nu we de pelletkachel goed ingeregeld hebben voldoet deze goed. 
Per dag 10 min. werk en dankzij de goede regeling een constante temperatuur in de kamer.
Het pelletverbruik tot nu toe is 6 - 8 kg per dag.


Half mei. De pelletkachel heeft sinds zijn in gebruikname 1200 branduren erop zitten en heeft dus een grote onderhoudsbeurt gehad.
Verbrandingsruimte volledig schoon gemaakt, rookgasventilator gedemonteerd en gereinigd ( aangekoekt vuil ) en eerste deel van schoorsteen gedemonteerd en gereinigd. In het T-stuk direct achter de kachel veel vliegas.
Na reiniging alles weer gemonteerd.
Sinds de in gebruikname hebben we 425 kg pellets verstookt wat neerkomt op gemiddeld 0,35 kg per uur.
We stoken dus onze kamer warm voor € 0,15 per uur incl. electriciteit.