• images/slider/11LOGO01GeelLogo.fw.png
  • images/slider/12LOGO01Logo.fw.png
  • images/slider/13LOGO01NaamLogo.fw.png
  • images/slider/14LOGO01Naam.fw.png

Teller

Vandaag84
Gisteren40
Deze week124
Deze maand181
Totaal259604
milieuEén van de dingen die ons erg interesseren en waar we ook actief mee bezig zijn is energie.
Enerzijds komt dit omdat we door ons arbeidsverleden een hoop inzicht hebben in het energie verbruik in West-Europa en de snelheid waar mee de huidige gasvoorraad afneemt en anderzijds het besef dat we door onze energiehonger en de manier van opwekken ons nageslacht opzadelen met een hoop problemen.
Hierdoor realiseren we ons dat de CO2 uitstoot nog steeds toeneemt en dat met ons huidige niveau van energie gebruik er binnen honderd jaar een tekort aan fossiele brandstoffen zal zijn.

Voorlopig heeft de mensheid nog geen oplossing voor dit probleem omdat er nog maar één alternatieve manier beschikbaar is om de hoeveelheid energie op te wekken die we op dit moment consumeren nl. kernenergie.

Alle vormen van groene energie die momenteel beschikbaar zijn kunnen hooguit voor 30 - 40 % in onze energiebehoefte voorzien en zijn daarnaast door de manier van opwekken geen betrouwbare bron. Zolang we geen manier hebben om energie in grote hoeveelheden op te slaan zullen we afhankelijk blijven van back-up centrales om ons in bewolkte windstille periodes van stroom te voorzien.
Het door iedereen veelgeroemde biogas kan ons alleen van energie voorzien als we alle beschikbare grond gaan gebruiken voor het verbouwen van brandstof hiervoor.
Leuk, maar we zitten dan nog steeds met CO2 uitstoot en hebben niks te eten.

Op korte termijn zullen we zoveel mogelijk groene energie in de vorm van bijv. windmolens en zonnepanelen moeten installeren om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen waardoor de CO2 uitstoot verminderd en ons nageslacht ook nog wat heeft om de back-up centrales te laten draaien.

Helaas is het voor de meeste mensen nog een "ver van mijn bed show" waardoor het realiseren van groene stroom projecten nog steeds op veel weerstand stuit. O.i. zou het realistisch zijn in dit soort gevallen een soort milieubelasting in te stellen.

Om ons energieverbruik terug te dringen en onze energie "groen" op te wekken hebben we het volgende gedaan:

1. Huisisolatie, HR-ketel en een houtkachel.
2. Installatie zonneboiler.
3. Installatie zonnepanelen.

Deze projecten zijn op aparte pagina's beschreven.